A Magyar Közgazdász Társaság megtartotta 58. Közgazdász Vándorgyűlését, méghozzá online térben: Varga Mihály beszédének összefoglalója

Rendhagyó módon, az online térben tartja a Magyar Közgazdász Társaság 58. Közgazdász Vándorgyűlését. A közgazdászok a tervek szerint Szegeden találkoztak volna, és remélhetőleg mindezt jövőre meg is tehetik. A záró plenáris ülésen hagyományosan Varga Mihály pénzügyminiszter adott elő, miképp viselkedik a magyar gazdaság a koronavírus- válság idején, és milyen folyamatok várhatóak.

Varga Mihály előadását helyzetelemzéssel kezdte. Szerinte az elmúlt tíz év arra volt elegendő, hogy felkészüljünk a következő válságra, és a magyar gazdaság mögött egy komoly átalakulás évtizede áll.

Kijelenthető, hogy jobb állapotban ért minket ez a gazdasági sokk, mint 2008-ban

– ebben a tekintetben Varga kiemelte a foglalkoztatottak számát, illetve azt, hogy a kockázatokat sikerült csökkenteni. Ide értette a külföldi kézben lévő államadósság nagyságát, a külső nettó adósság csökkenését.

előadás Varga Mihály

2020 első negyedéve Magyarországon még a növekedés jegyében telt, miközben az EU jónéhány országa már a járvány előtt is visszaeséssel küszködött. A második negyedévben már az összes EU-s ország zsugorodott, azok a leginkább, amelyek már az első negyedévben is visszaesésben voltak. Bár ez nem vigasztalja a magyar gazdaságpolitikát, hiszen

Magyarország is jelentős visszaesést produkált, és csak egy picit jobb a helyzet, mint az EU-átlag.

előadás Varga Mihály

A világgazdaságot tekintve, az EU, az USA és Japán visszaesése hasonló, viszont a kínai adatok nehezen értelmezhetőek, hiszen ők az első negyedévben zuhantak, majd a második negyedévben kisebb emelkedést könyvelhettek el. Varga szerint nyilván ez a belső fogyasztás növekedése, illetve a költségvetési ösztönzők által elindított beruházások okozhatták, hiszen a világ többi része ekkor lejtmenetben volt.

Varga bemutatta a Pénzügyminisztérium heti gazdasági indexét, amely jóval gyorsabban mutatja meg a gazdaság állapotát, mint a statisztikai hivatal. Az index adataiból Varga azt vonta le, hogy két hibás következtetése volt a közgazdászoknak. Az egyik, hogy mi akkor is növekedni tudunk, ha a többiek zsugorodnak.

előadás Varga Mihály

A másik hibás feltételezésnek azt a véleményt jelölte meg, hogy visszapattanás lehet. A visszapattanás biztosan nem lesz olyan, mint amikor egy gumilabda visszajön a betonról. Inkább egy folyamatos visszaépülésre, mellette keresletbővülésre számíthatunk. Ezt mutatják az ipari termelési adatok is, ami a V4 országaiban a gépjárműipar súlya miatt is jelentősen csökkent. A növekedési forrásaink, amelyek az elmúlt években az előnyünkre szolgáltak, most épp a hátrányunkká váltak.

előadás Varga Mihály

Ebbe a sorba emelte az utóbbi években izmosodó turizmust, illetve a szolgáltatói szektort. Külön foglalkozott a vendéglátás lassú visszaépülésével, és megemlítette, hogy stratégiaváltásra is szükség lesz, például Budapest turizmusa esetében, amely alapvetően a külföldi vendégekre volt felépítve.

Fontos eredménynek tartotta, hogy a munkaerőpiacot stabilan tudták tartani, az elmúlt hetekben a munkanélküliek száma is csökkent. A jelenlegi 4,7-4,8%-os munkanélküliséget keresleti piacként határozta meg.

előadás Varga Mihály

Kitért a növekvő adósságra, hiszen a fiskális ösztönzőknek működniük kell. Az elmúlt tíz évben csökkenteni tudták az államadósság mértékét, a hiányt kordában tudták tartani, de ebben a helyzetben, a kapacitások megőrzése és a munkahelymegtartás miatt fontos, hogy megmentsék ezt az évet is. Emiatt 5-6 évet lépnek vissza az adósságcsökkentés érdekében (76-78%-os szintre), de ez az ár szükséges, hogy a visszaépülés után a gazdaság működni tudjon. Az államháztartás idei hiányát mínusz 7-9 százalékosra becsülte.

előadás Varga Mihály

Erősségnek nevezte annak biztosítékát, hogy finanszírozhatóak legyenek az állam által elindított programok. Ebben jelentős szerepe van az Adósságkezelő központban történt változásoknak, melyen keresztül a lakosság is jelentősebb szerephez juthat az államadósság finanszírozásában. Az elmúlt hetek is azt mutatják, hogy a lakosság jelentős összeget tud megtakarítani.

Az adósbesorolásban Magyarországnak nem javultak a pozíciói, de nem is romlottak, a tavaszi időszakban vártak volna felminősítéseket, de a járvány ezt áthúzta.

Varga Mihály elmondta, Magyarország nem marad el a gazdaságösztönző csomagok nagyságában. Arányosan csak Németország és Csehország előzi meg.

előadás Varga Mihály
előadás Varga Mihály

A versenyelőnyök között Varga Mihály kiemelte a társasági adókulcs mértékét, és szeretné, ha a települési adók mértéke is csökkenne.

előadás Varga Mihály

Varga Mihály elmondta még, hogy jelentős forrásokat csoportosítottak át a költségvetésből a járvány elleni harcra. 900 milliárdot gazdaságvédelemre, 600 milliárdot az egészségügyi védekezésre. Megemlítette, hogy az, ami az előnye volt az országnak: a rendelkezésre álló EU-s források nagy részét kimerítették, hátránnyá vált, hiszen más tagországokhoz képest a nem merített összegeket nem tudták a járvány elleni intézkedésekre fordítani. Viszont még így is meg tudtak ezekből a forrásokból mozdítani 400 milliárd forintot. A miniszter szerint megmutatkozott annak az előnye, hogy az EU-s források 605-át gazdasági célokra fordították az elmúlt időszakban.

Krízis egyben lehetőség is!

A gazdaság működését biztosítani kell, és 2-3 éven belül vissza kell nyerni a járvány előtti teljesítményt. Varga Mihály szerint tavasszal túljutottak a legnehezebb időszakon, és elkezdődött a visszaépülés. Kiemelte a lehetőségek közül azt, hogy a járvány újabb érv a humán kockázatok csökkentésére, azaz a digitalizációra és a robotizációra, az IPAR 4.0-ás megoldásokra. Ezek hozhatják a magasabb hozzáadott érték növelését is.

előadás Varga Mihály

Zárásként hat pontban foglalta össze a tanulságokat és a teendőket. A jelenlegi válságban nem egy ágazat bedőlése, hanem átrendezte az egész világ gazdaságát, ezért lesz meghatározó az előttünk álló időszak.

előadás Varga Mihály
(Kép: kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/Az írást Matus Tibor készítette. A cikk megjelent a ma7.sk oldalon.)
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük