Duna, ami összeköt embereket, régiókat, megyéket

2020. szeptember 16-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával rendezték a 3. Duna-konferenciát Komáromban, amelyben a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) idei működési és fejlesztési aktivitásait, illetve a szlovák-magyar határszakasz nyugati részének nagyobb fejlesztéseit tekintették át.

A RDV ETT-t három megye alapította (Győr-Sopron-Moson, Komárom-Esztergom és Nagyszombat), hogy ennek a határtérségnek segítse a közeledését, segítséget nyújtson az Európai Uniós programok kihasználásában. Későbbiekben csatlakozott hozzájuk a Pozsony és a Nyitra megyei önkormányzat, illetve Pest megye, amivel lefedik a szlovák-magyar határszakasz nyugati felét. A határszakasz keleti részén a Via Carpatia EGTC tölt be hasonló szerepet.

Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke az elkövetkező két évben vezeti majd a RDV ETT-t, aki rotációban a Nagyszombat megyei Jozef Viskupič, illetve a Komárom-Esztergom megyei Popovics György után vette át a pozíciót.

Megkérdeztük, milyen tervekkel lát neki az elnökségnek. Új tervek nincsenek, a már elindított munkát igyekszik folytatni – jelentette ki Németh Zoltán, és ezzel kapcsolatban kiemelte, a hat megye jelentős erőt képvisel, ahol nagyon fontosak az emberi kapcsolatok a megyei döntéshozók között is, hiszen a Kisprojekt-alap monitoring bizottságában is megegyezésre kell jutni, és együttesen jobban tudják képviselni a térségi igényeket akár a két ország minisztériumaival szemben is.

Ezt a hozzáállást kell fenntartani, hogy ez a nyugati határszakasz továbbra is ennyire sikeres maradjon az uniós források merítésénél.

A határszakaszon két újdonságot is bevezettek a kiírásoknál, ez egyik az akciótervekből összeállított programcsomagok pályáztatása, illetve

a Kisprojekt-alap, ami teljesen újdonság, mivel a határon átnyúló programokban eddig ezt a módszert nem használták.

A Kisprojekt-alapnál ugyanis a kis léptékű 20-50 ezer eurós pályázatokra az illetékes EGTC (nyugaton a RDV-ETT, keleten a Via Carpatia) hirdeti meg a kiírást, bírálja el, folyósítja a támogatást, illetve ellenőrzi a pályázatok végrehajtását. Németh Zoltán szerint ez egy valóban jó példa, egy itteni fejlesztés, ami után több európai ország is érdeklődik az átvételében. Németh Zoltán, az osztrák magyar határon átnyúló együttműködési program monitorbizottságában is felveti, mint követendő modellt.

Az új elnök kiemelte az akciótervekből összeállított projektcsomagokat is, hiszen itt a térségi vállalkozóknak a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szervezeteknek kellett összeállniuk és innovatív pályázatokat leadni egy-egy ágazatban.

Németh Zoltán Győr Sopron megye

Németh Zoltán kitért a közeljövőre, hiszen a járványhelyzetre reagáló új EU-s alap is újfajta megoldásokat kíván.

A nyugat-magyarországi gazdasági régión belül feladat, hogy a gazdaságfejlesztés egyes elemeit kiterjesszék a szomszédos régiókra is. Például ennek egyik eleme lehetne a Győrt-Dunaszerdahellyel összekötő gyorsforgalmi út, vagy a turisztikai együttműködések , beszállítói hálózatok kiépítésének erősítése.

Megkérdeztük még, hogy a Győr-Sopron megyei munkanélküliségre miképp hatott a koronavírus-járvány.  Németh Zoltán elmondta, hogy a járvány előtt 1% alatti volt a hivatalos munkanélküliség, ami munkaerőhiányt jelentett gyakorlatilag, és fontosnak tartották, hogy az Ausztriába ingázókat próbálják itthon tartani, amiben az is segített, hogy a bérek is komolyan fejlődtek. A járvány hatását a régió munkanélküliségének növekedésére egy-két százalékosra becsülte.

RDV ETT

A konferencia célja volt, hogy a résztvevők az előadásokon keresztül valós válaszokat kapjanak arra, hogyan használják ki az itt élők közösen a Duna által biztosított lehetőségeket, hogyan segítsék közösen egymást a szakmaiságon túl az emberi kapcsolatok kialakulásában és megerősítésében.

Meg kell találni a közös kitörési pontokat, és összekapcsolni a látványosságainkat, értékeinket és szolgáltatásainkat, az ennek hatására ide érkező évente több százezer látogató óriási növekedést jelentene a régió életében.

Az idegenforgalom ugyanis a gazdaság egyik legfontosabb területe, a társadalmi és gazdasági élet egy olyan része, amely közvetlenül hatással van más ágazatok fejlődésére is.

A Duna régió az egyik legígéretesebb turisztikai desztinációja Európának. A lassú és fenntartható turizmus, amely egyre nagyobb teret kap, ahol egyre többen fedezik fel újra a helyi, regionális értékeket és a kialakult járványhelyzet is sokakat visszaterel a regionalitás fontosságához.

(Az írást Matus Tibor készítette. A cikk megjelent a ma7.sk oldalon.)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük